Gynekologická sůl - sůl pro ženy

Obchodní podmínky Sdílet na Facebooku

Vynikající pomocník v boji s infekcemi a záněty, pomáhá s vaginální mykózou a bakteriální vaginózou. Ulevuje otokům a bolestem hráze po porodu, hojí poporodní hemeroidy.

Více o gynekologické soli

Poradna pro Vaše dotazy


Vážené klientky,
nové dotazy do poradny v současné chvíli do odvolání nepřijímáme. Je také možné, že odpověď na Váš problém můžete nalézt v již zveřejněných odpovědích.
Děkujeme Vám za pochopení.
V případě potřeby nás prosím kontaktujte na e-mail: info@gynekologicka-sul.cz.

Důležité upozornění!

Gynekologická poradna nemůže v plném rozsahu nahradit osobní návštěvu lékaře či přímou intervenci odborníka.


Na vaše dotazy odpovídá MUDr. Jana Filipová, specializace gynekologie-porodnictví.

Svědění, pálení, ranka v pochvě
Dobrý večer, paní doktorko potřebovala bych radu. Mám svědění,pálení pochvy, sliznice je zarudlá a mám na ni takovou ranku - ta nekrvácí,ale u malého pysku z té ranky teče trochu krev a poněkud to bolí. Měla sem prášky na zánět asi před třema týd.měsíc a od té doby mám tento problém. Mám strach aby to nebylo něco vážného, děkuji za odpověd
Odpověď:
Dobrý den, bylo by vhodné navštívit Vašeho gynekologa. Nejpravděpodobnější je mykotická infekce, na kterou můžete použítt volně prodejné přípravky - např. Gynekologická sůl je vhodná, i s možným větším naředěním roztoku.  Ale když máte i krvácivé ranky, měl by Vás vidět lékař, aby mohl vyloučit jinou příčinu. MUDr. J. Filipová

Potíže a bolest při pohlavním styku
Dobrý den od doby co sexuálně žiji pravidelně beru antikoncepční pilulky. Již od začátku při pohlavním styku a vstříknutí semene do pochvy přichází ukrutná bolest, svědění a pálení které trvá i několik hodin (podle doby trvání styku). Výtok mám normální, při užívání různých chemických látek cítím silné štípání. Laktobacilly nepomáhají,doktoři mi s přesností nemůžou říci co mám za problém a jak ho přesně řešit.Co myslíte vy?děkuji za odpověd Elle
Odpověď:

Dobrý den, nepíšete,zda máte stále jednoho partnera nebo se potíže objevují i s novým partnerem. Mohlo by se jednat i o alergickou reakci na sperma, doporučovala bych zkusit styk s kondomem (i když užíváte antikoncepci). Také by mohlo pomoci po styku provést poševní výplach s Gynekoloigickou solí - zklidňuje,nasatavuje správné pH. Domluvte se s Vaším lékařem na kultivačním vyšetření a případném imunologickém vyšetření. Podobné vyšetření by bylo vhodné i u Vašeho partnera. S pozdravem MUDr. J. Filipová

Zánětlivý výtok
Dobry den je mi 25 let a odjakživa trpím výtoky. Muj lekar tvrdi ze je to normalni ..ale asi pred tydnem se zapach vytoku zmenil na nesnesitelny...nevim k cemu to prirovnat...nesvedi nepali....vubec nic.Nevedela jsem co s tim tak jsem pouzila dvakrat dve zavadeci tablety ktere mi zustali z predchozi lecby a zapach zmizel.....ale asi po tydnu se objevil znovu a jeste s naruzovelym vytokem....pred menstruaci...Az mi skonci okamzite se objednam na prohlidku ale mam ten pocit ze mi zase rekne,ze jsem zdrava prosim poradte jsem zoufala ,takhle bych nemohla ani zit intimni zivot dekuji mockrat, R. S.
Odpověď:
Dobrý den, určité množství výtoku je jistě normální,ale právě při změně charakteru (barva,zápach) se může jednat o zánětlivý výtok, který již léčbu vyžaduje.Nevím, jak Vám mohly zbýt tablety z předchozí léčby, vždy je třeba dobrat celé balení. Jinak k prevenci opakování i k lepšímu pocitu čistoty se výborně hodí právě koupele nebo výplachy s Gynekologickou solí. MUDr. J. Filipová


Délka menstruace
Dobrý den, chtěla bych se Vás zeptat jestli 3 denni menstruace je zdravá.Mám ji pravidelnou a krvácím hodne, ke konci uz se spinim .
Mám problem i rozpoznat ovulaci výtok sem měla snad jen párkrát ale pobolíváni sem měla častěji.Chtěla bych Vás poprosit o Váš názor DĚKUJI MOC, Lucie
Odpověď:
Dobrý den. Každá žena má jinou délku menstruace, Vy patříte k těm šťastnějším, kterým netrvá dlouho. Ovulaci rozpozná jen malé procento žen a jistě na to nelze spoléhat jako na antikoncepční metodu. MUDr. J. Filipová

Potíže  s opary - herpes... ?
Dobrý den, mám stále gynekologické problémy. Zřejmě se jedná o opar. Jen mě zařáží, že se všude píše, že se udělá strup. Mě to vždy nejdříve bolí a pak se to otevře. Jako kdybych měla "odřenou kůži" Hlavně se to stále opakuje. Můžete mi poradit co s tím. Ted jsem užívala B12 a byl přes měsíc a půl klíd. Předtím to bylo každých 14 dní. Gynekolog říkal, že to vypadá na herpes. Děkuji, Lenka z Prahy
Odpověď:
Dobrý den, herpetická infekce na genitálu nemusí projít stadiem strupu. Je vhodná aplikace Herpesin masti lokálně, při rozsáhlejší infekci i tablety, které ale musí předepsat lékař. K ověření diagnózy můžete i na kožní ambulanci, kde mohou vyloučit i jiný původ - např. alergii. Zkuste se zeptat na preparát L-Lysin, který je ale myslím dostupný jen přes distributorskou firmu. Jinak kromě B vitamínu nemůžete jako prevenci mnoho dalšího udělat , tato infekce se bouhužel většinou několikrát do roka opakuje, spouštěcí mechanismus je podobný jako u oparu na puse - stres, imunitní oslabení při nemoci, horečka apod. Můžete vyzkoušet i sedací koupele v Gynekologické soli  a zvolit větší naředění koupele.  s pozdravem MUDr. J. Filipová
 

Výtok - stěry - infekce?
Dobrý den paní doktorko, mám takový problém už asi od 15 let trpím výtokem, je zlutý,někdy bílý,nepálí ani nesvědí...hned jak se mi objevil jsem byla u gynekologa,ten vzal ster a řekl že je všechno v pořádku. Nyní je mi 23 a pořád mě to trápí. Gynekologa jsem změnila,paní doktorce jsem se svěřila se svým problémem, zase vzala ster a opet vsecko v pořádku.Chtěla jsem se zeptat zda-li je toto vysetreni 100% ze odhalí přičinu.Mam trosku strach abych pak nemela treba problemy otehotnet. Opravdu už jsem z toho zoufala.
Moc Vám děkuji za odpoved, Iveta
Odpověď:

Dobrý den, určité množství sekretu je zcela normální .Pokud neužíváte hormonální antikoncepci, tak se jeho charakter v průběhu menstruačního cyklu mění, někdy je spíše průhledný a řidší, někdy spíše hustší a bělavý. Pokud stěr vyjde vpořádku, nejedná se o žádnou infekci. K lepšímu pocitu čistoty a k prevenci lze do intimní hygieny zařadit i výplach pochvy či koupel k tomu určenými prostředky - např. Gynekologická sůl  která nastavuje správné Ph, posiluje inuti poševní sliznice,vždy dle doporučovaného dávkování. MUDr. J.,Filipová

Poševní zánět- výtok, svědění, pálení při močení
Dobry vecer, dne 31.1. Jsem byla na pravidelne prohlidce na gynekologii a pani doktorka mi zjistila zanet v pochve. Predepsala mi vaginalni tablety Entizol na 10 dni. Behem lecby jsem mela bily husty vytok. Po ukonceni lecby vytok neprestal, navic mam zarudle prirozeni, svedeni a paleni pri moceni. Take chodim casteji na WC. Jelikoz to bylo napsano v nezadoucich ucincich, neresila jsem to. Ale minulou stredu jsem entizol dobrala a porad mam tyto potize. Mam se tedy stavit za pani doktorkou, nebo co by to mohlo byt?
Děkuji, Sára
Odpověď:

Dobrý den, pokud zvolená léčba nepomohla, bylo by vhodné zajít na kontrolu k Vaší gynekoložce, protože asi bude třeba něco jiného, případně nejprve odebrat výtěr ke kultivaci. Vhodné je použití Gynekologické soli  spři edacích koupelí, které ulevují popsaným potížím, jako je svědění, pálení. Vzhledem k potížím s pálením můžete zvolit i větší naředění nálevu. S pozdravem  MUDr. J. Filipová

Chronické záněty, mykózy_prevence
Dobrý den, již 5 let trpím opakovanými záněty, kvasinkami, mykozami, stav se nezlepšil ani po porodu. Wobenzym ani lactobacily nepomáhají a lékař sám už si neví rady. Používám Saforelle intimní mýdlo. Chtěla bych se zeptat, jaký máte názor na probiotické menstruační tampony a též antibakteriální spodní prádlo,které které má zdravotncikou certifikaci a obsahuje ionty stříbra. Není to zbytečná investice? Děkuji, Lucie
Odpověď:
Dobrý den, myslím, že pořizovací cena probiotických tamponů ani speciálního prádla zas není tak závratná, takže jsem pro zkusit vše, co se dá. Další vhodnou variantou prevence je používání Gynekologické soli ke koupelím a výplachům. Také volně prodejný přípravek Candivac často pomáhá. V případě úporného opakování mykoz by bylo vhodné i vyšetření imunologické a zhotovení autovakciny,také vyšetření glykemie,případně zátěžového testu na cukrovku, i když pokud jste nedávno byla těhotná, tak Vám ho nejspíš dělali. Při léčbě mykozy by měl být zároveň léčen i partner a je vhodná i léčba celková - tzn. několik měsíců po sobě užívat perorální (polykací) antimykotika, která Vám předepíše Váš gynekolog.
 

Opakující se gynekologické potíže - záněty - pálení...
Dobrý den,už si nevím rady. Jsou to 4 měsíce kdy jsem začala mít pálení a zarudnutí pochvy, pálení jde,až ke konečníku. Byla jsem u lékaře,kde jsem dostala macmiror,jenže se vše vrátilo,po týdnu zpět. Od té doby,jsem pohlavní styk neměla,dále jsem užívala,candibene,canesten,entizol,fungicidin, globulus, gynocaps, femibion a nyní beru laktobacily.
Už jsem zoufalá a nevím,co dělat. Nic mi nepomáhá.Pořád cítím pálení a mám ohraničené zarudlé přirození.
Prosím,je vůbec možné,nějak se pálení zbavit? Moc děkuju,za radu.Martina z Mostu
Odpověď:
Dobrý den, jistě můžete použít Gynekologickou sůl k sedacím koupelím dle návodu, většinou v takovýchto případech velmi dobře zabírá. Lactobacilli jsou vhodné k dlouhodobému užívání. Bylo Vám asi provedeno kultivační vyšetření, pokud vychází negativně, může se jednat i o druh alergie, dejte pozor na barevný toal. papír, parfémované vložky, nové spodní prádlo vždy nejprve vyprat, raději nepoužívat aviváž a vícekrát máchat.
 

Rakovina děložního čípku - prevence
Dobrý den, mojí mamince zjistili rakovinu děl. čípku v pokročilém stadiu. Chodila pravidelně na prohlídky, zjistilo se to až, když dlouhodobě krvácela (je již 5 let bez menstruace) a následném "výškrabu". Já jsem byla také na prohlídce u mé paní doktorky, řekla jí o mamince a chtěla jsem vědět, jestli mám chodit častěji na prohlídky. Udělala mě pouze stěr na sklíčko a řekla zase za rok. Chci se zeptat jestli mi paní doktorka odpověděla správně, když už rakovina v rodině je? Děkuji Vám za odpověď, Ludmila
Odpověď:
Dobrý den,rakovina děložního čípku nepatří mezi dědičná onemocnění, proto při normálním cytologickém a kolposkopickém nálezu opravdu stačí kontroly jednou ročně. Je prokázáno, že až 90% rakoviny děložního čípku je způsobeno infekcí viry HPV, proto bych Vám jistě doporučila očkování. Samozřejmostí jsou každoroční preventivní kontroly a také při jakémkoliv nepravidelném krvácení mimo menstr.cyklus - např. po styku.
 

Gynekologické záněty, streptokok, mykózy...
Dobrý den, mám takový problem.Už od 15 let trpím na gynekologické záněty snad všeho druhu (kromě pohlavně přenosných) a vůbec se jich nemůžu zbavit. Ted mi hlavně děla problém vaginální plísen a streptokok.Gynekologa navštěvuju už od začátku ani nevim kolikrát jsem tam byla, ale ani on už si neví rady. Vyzkoušela jsum už všechno např. Wobenzym, lactobacily. Většina prášků, které mi předepsal doktor mi ale jen pomohla na pár dnů a nebo vůbec. A streptokok mi nezmizel vůbec. Ještě předtím jsem, ale musela začít brát hormonální antikoncepci, protože mám nedostatek hormonů. Ted jsem jí vysadila, protože jsem slyšela, že taky může způsobovat mykozu.Ted už je mi 17 a jsem opravdu zoufalá a díky tomu trpim i depresí. Poradte mi prosím. Děkuji, Monika Tábor
Odpověď:
Dobrý den, děkujeme za Váš dotaz: Zde by jistě stálo za vyzkoušení pravidelné používání originální Gynekologické soli ke koupelím. Bylo by vhodné i imunologické vyšetření a případné zhotovení autovakcíny. MUDr. J, Filipová 

Autotransfuze - vynechání menzes
DOBRÝ DEN JE MOŽNÉ,ŽE PO TŘECH AUTOTRANSFUZÍCH SE NEDOSTAVÍ MENZES?JE MI 46 LET. MÁM NASTOUPIT NA OPERACI. BRALA JSEM ANTIKONCEPCI KTEROU JSEM PŘED MĚSÍCEM VYSADILA ,DĚKUJI ZA ODPOVĚĎ, Pavla, Zábřeh
Odpověď:
Dobrý den,myslíte asi odběr na autotransfuzi. To s vynecháním menses nijak nesouvisí.Nepíšete o jakou operaci se jedná,tak nevím, zda to nemůže nějak souviset, ale nejspíše půjde o takzvanou post-pill amenorheu,to znamená, že po vysazení antikoncepce někdy trvá delší dobu než se opět obnoví normální cyklus, vzhledem k věku nelze vyloučit ani to,že můžete již být v přechodu, to by mělo zjistit hormonální vyšetření. MUDr. J, Filipová

Potíže - svědění před menstruací
Dobrý den, můj problém je ten, že vždy před menstruací mě začně svědit a pálit, jako při kvasinkách a po menstruaci to vždy přestane. Nevíte, co by to mohlo být, případně mám udělat pro to, aby to přestalo? Nejsem v ČR a ke své gynekoložce mám daleko. Děkuji za Vaší odpověď, Michaela Londýn
Odpověď:
Dobrý den, může se jednat o změnu poševního prostředí,kterou způsobí hormonální pokles před menstruací. Zkuste posílit přirozenou flóru užíváním laktobacilů,úpravu pH koupelemi s originální Gynekologickou solí, případně při menses používat tampony s přídavkem laktobacilů,ale raději ne běžné,vyvarovat se parfémovaných vložek.
Pokud to bude možné, nechte si udělat výtěr na kultivaci v období potíží.
MUDr. J. Filipová

 Infekce, výrok
Dobrý den, přestěhovala jsem se a nemám lékaře a je to asi měsíc co se mi začal objevovat bílý povlak kolem klitorisu a ke všemu jako takové hrudky či drobečky. Vše doprovázené vytokem. Kvasinkova infekce to podle mě neni.Bojim se,že mám nějakou pohlavní nemoc. Měla jsem před 3měsíci nechraneny styk. Prosim řekněte co by to mohlo být za infekci. Samozřejmě si hned jak to bude možné seženu nějakého lékaře. Děkuji (zoufalá) Saša
Odpověď:
Dobrý den, podle popisu by se o kvasinkovou infekci jednat mohlo, zkuste nějaký volně prodejný lék, ale jistě si co nejdříve najděte svého gynekologa.
Jako prevenci lze využít i Gynekologickou sůl k oplachům nebo sedací koupeli. MUDr.J.Filipová

Kondylomata
Dobrý den paní doktorko, chtěla bych se zeptat na Váš názor. Jsem ve 21tt těhotenství. Těhotenství probíhá v pořádku. Před otěhotněním cca 2měsíce jsem byla na operaci s děložním čípkem (nález byl celý odstraněn), bohužel od té doby se mi začala objevovat kondylomata. Léčila jsem je krémem Alda, která částečně zabrala(před otěhotněním jsem je měla v oblasti konečníku), v těhotenství se mi kondylomata rozmnožila. Pan doktor mi tedy doporučil operativní zákrok v celkové narkóze (odstranění laserem), chtěla jsem se zeptat zda není jiná možnost. Bojím se abych neublížila miminku v bříšku a také vím, že během 1/2roku jít 2x pod celkovou narkózu není nejlepší. Děkuji Martina
Odpověď:
Dobrý den,
kondylomata jsou obtěžující přenosné onemocnění, které se může vyskytovat i v těhotenství, kdy ale není vhodná léčba lokálními přípravky, jako je Verrumal nebo Aldara. Jistě je lepší jejich mechanické odstranění - způsob záleží na umístění a rozsahu.Laser je asi nejúčinnější, ale je potřeba narkóza, která sice miminku by neměla vadit, ale pokud by byla jiná možnost, asi bych nejprve využila tu - nabízí se buď odstranění pinzetou či ostrou lžičkou po místním znecitlivění nebo tekutým dusíkem podobně jako běžné bradavice. V případě, že by se kondylomata nepodařilo zcela odstranit, Váš lékař Vám nejspíš doporučí porod císařským řezem, aby během porodu nedošlo k přenosu na miminko. Po porodu a po skončení kojení zvažte očkování vakcinou Silgard. Držím palce, MUDr.J.Filipová
 

Krvácení, výtok
Dobrý den, mám takový problém s tzv. špiněním. Mám ho neustále mezi menstruací, každý den.Může to souviset s antikoncepcí nebo s mojí vysokou váhou? Mám se poradit se svým gynekologem?
Odpověď:
Dobrý den, porada s Vaším gynekologem je jistě potřebná. Pokud se jedná o zakrvavělý výtok, je třeba nejprve vyloučit závažnější příčiny - změny na děložním čípku, chlamydiovou infekci, ale může to být i pro Vás nevhodným typem antikoncepce. Dejte pozor i na pravidelnost užívání, některé ženy citlivě reagují i na několikahodinové odchylky. MUDr.J.Filipová

Chronický výtok
Dobrý den, chtěla bych se zeptat na váš názor, jaké konkrétní vyšetření by bylo pro mě vhodné. Trpím neustálými výtoky, v podstatě denodenně, již 3 roky. Je to úporné a nepříjemné. Také mám bolestivý pohlavní styk. Jaké konkrétní vyšetření bych mohla požadovat při návštěvě gynekologa? Moc děkuji za odpověď. Pavla z Benešova
Odpověď:
Dobrý den,
pokud jste informovala svého gynekologa o Vašich obtížích, předpokládám, že Vám opakovaně již odebíral kultivaci - výtěr z pochvy. Léčba se pak řídí podle výsledku citlivosti, je vhodné i vyšetření na chlamydiovou infekci. Někdy je příčinou opakující se stále stejná infekce, pak lze využít i možnosti vytvoření autovakciny. Někdy se původci infekce mění. Samozřejmostí by měla být i současná léčba partnera. Výtok do určité míry je i fyziologický, tedy přirozený - jedná se o sekreci poševní sliznice a okolních žlázek. Bolestivost při styku můž být způsobena jak zánětlivými změnami pochvy, tak i naopak nedostatkem přirozeného zvlhčení. Jako podpůrná léčba, ale i důležitá prevence recidiv, je velmi vhodné použití Gynekologické soli ve formě výplachu nebo sedací koupele. S pozdravem MUDr. J.Filipová

Chlamydie
Dobrý den, můj dotaz se týká chlamydií. Nechala jsem si provést testy PCR z moče - výsledek negativní, a také krevní testy - IgA negat., IgG negat. Mohu si být jistá, že tuto bakterii nemám, pokud od případné nákazy uběhlo více než 5 měsíců? Projevila by se za tuto dobu v krvi? Nebo byste mi (pro klid duše) doporučili ještě stěr na gynekologii? Moc Vám děkuji, pěkný den!
Odpověď:
Popsané negativní výsledky s vysokou pravděpodobností vylučují i pozitivitu výtěru z děložního hrdla.S pozdravem MUDr.J.Filipová

Těhotenství-nachlazení-antibiotika
Dobrý den, jsem v 30tt těhotenství a trpím nachlazením. Mám rýmu, pokašlávám, začíná mě pálet v krku a mám pocit, že mi to jde i na průdušky. Cítím v sobě trochu hleny, ale zatím nejdou vykašlat. Moje lékařka mi předepsala antibiotikum Augmentin 1g a řekla mi, že na kašel si mám koupit Stoptusin, že ten můžu. V lékárně mě ale od něj paní lékárnice odradila, že je lepší ACC long a také, abych užívala i probiotika a doporučila mi Nutrolin-B plus. Chtěla jsem se zeptat, zda jsou antibiotika a ACC long bezpečné pro miminko a nemůžu mu tím nějak ublížit. Děkuji za odpověď.
Odpověď:
Dobrý den, v těhotenství antibiotika penicilínové řady, k nimž patří i Augmentin, jsou zcela bezpečná, volně prodejné léky je vždy potřeba konzultovat, jistě v lékárně upozornit na to, že jste těhotná. Na kašel můžete oba uvedené léky, dále je vhodný např. Mucosolvan,Ambrosan - na vykašlávání, na noc je lepší zmiňovaný Stoptussin nebo Ditustat. Při dráždivém kašli zejména v noci můžete svého lékaře požádat o předpis na Prothiaden. Po užívání antibiotik (nejen v těhotenství) je vhodné navázat užíváním probiotik, která tělu pomohou rychleji se vrátit k běžnému provozu. Antibiotika také často (v těhotenství zvlášť) mění poševní prostředí a tím vznikají nepříjemné postantibiotické mykotické záněty pochvy. Jako prevenci lze využít sedací koupele s přidáním Gynekologické soli a vaginální aplikaci laktobacilů. S pozdravem MUDr.J.Filipová 

Termín otěhotnění...?
Dobrý den chci se zeptat ,kdy jsem mohla otěhotnět? PM 16.3 ,TP podle MS 20.12 podle UZ 28.12 ,nepravidelná menstruace,poslední cyklus 32 dní,ovulaci nevím .22.4 pozit.test a 28.4 potvrzené těhotenství z krve . 9.5 na Uz byly vidět dvojčátka. na všech UZ vždy plod mladší o týden než podle PM.
Mohla jsem otěhotnět mezi 10-15.4 a ne před tou PM ? děkuji za odpověď, Nikola
Odpověď:
Děkujeme za Váš dotaz vložený do poradny gynekologa.
Dobrý den, přesný datum otěhotnění stanovit nelze, ale protože UZ od začátku odpovídal o týden mladšímu těhotenství, vychází mi pravděpodobná doba otěhotnění mezi 4.-9.4. Jistě ne o měsíc dříve, to by bylo na UZ vidět. Není neobvyklé, že je těhotenství založeno jako dvojčetné, ale vyvíjí se pak pouze jeden plod, doba otěhotnění na to vliv nemá. MUDr.J.Filipová

Antikoncepce, možnost otěhotnění
Dobrý den, začala jsem brát první platíčko antikoncepce Minervy. První prášek jsem si vzala 2. den menstruace. Jak dlouho bych měla brát tablety abych byla úplně chráněna? Dneska jsem si vzala 12. prášek a včera jsem měla nechráněný styk, je možnost otěhotnění? Děkuji za odpověď, Žaneta
Odpověď:
Pokud začnete brát antikoncepci se začátkem menstruace, jste chráněna proti otěhotnění od 1.dne, v případě užití první tablety do 5.dne menstruace, jste chráněna po 7 dnech, takže ve Vašem případě by již měla být antikoncepce plně funkční. MUDr.J.Filipová
 

Antikoncepce, snížené libido
Dobrý den, mohu se zeptat jak ovlivňuje antikoncepce libido? Dříve jsem užívala Dienelle a bylo vše v pořádku, nyní užívám Lindynette 20 a mám problémy při sexu.. může to s tím souviset? Děkuji za odpověď
Odpověď:
Děkujeme za Váš dotaz v poradně.
Hormonální antikoncepce může mít vliv na snížení libida - u každé ženy ale v jiné míře. Principem antikoncepce je dočasné utlumení funkce vaječníků, kdy ale může dojít i k útlumu produkce působků, které mají vliv na libido. Ne všechny preparáty působí stejně, proto bych doporučovala se vrátit k tomu, který potíže nepůsobil. V nemalé míře se může podílet i psychologický efekt - nejistota, riziko otěhotnění může působit i jako jakýsi stimul - princip "zakázaného ovoce", je známo, že žena má největší chuť na sex v období ovulace, kdy je otěhotnění nejpravděpodobnější. S pozdravem MUDr.J.Filipová

Antikoncepce, bolest při styku
Mám dotaz ohledně partnerky. Má problém který moc nechápu -  jednak má menstruaci asi tak jednou za 3 až 4 měsíce a tvrdí že je to díky antikoncepci kterou bere pravidelně ( její název je sunya), a dále má problém se sexem - má při styku veliké bolesti. Co může mít za problém? Předem děkuji za jakoukoli odpověď. Jaromír
Odpověď
Děkujeme za Váš dotaz do poradny. Při užívání jednofázové antikoncepce, ke kterým patří i Sunya, lze využít možnosti tzv. dlouhých cyklů, kdy opravdu může být menstruace v intervalech i několika měsíců. Co se týká bolestí při sexu, je možných příčin celá řada s různým stupněm závažnosti, proto by se partnerka měla obrátit na svého gynekologa k důkladnému vyšetření.
MUDr. J. Filipová

Mykóza
Dobrý den paní doktorko, píšu Vám protože už jsem úplně zoufalá. Řadu let trpím na vaginální mykozy, ale po druhém porodu (před 3 lety) mám mykozy každý měsíc i přes veškerou léčbu, neustále mám v MOP masivně Candida albicans, a navíc je už i na spoustu preparátů rezistentní. Gynekolog si s tím už moc rady neví. Existuje třeba nějaké speciální vyšetření, nebo cokoli co by mi alespoň trochu pomohlo ? Manžel už byl taky několikrát přeléčen, používali jsme i delší dobu kondomy ale bez odezvy. Děkuji mnohokrát za Vaši odpověď , Renata A.
Odpověď

Vážená paní děkuji za Váš dotaz do gynekologické poradny. Právě na obdobné chronické potíže je určena Gynekologická sůl. Lze ji použít na výplachy nebo sedací koupele v doporučeném dávkování, zpočátku denně, po odeznění akutních potíží v udržovací dávce 1-2x týdně. Bylo by u Vás vhodné vyšetření hladiny cukru, opakované mykosy mohou být prvním příznakem poruchy glukosové tolerance, případně i imunologické vyšetření. Zeptejte se i na možnost vytvoření autovakciny.
MUDr. J. Filipová

Bakterie E Coli, záněty močových cest...
Dobrý den, mám 5ti letou dceru, která trpí na opakované záněty močových cest, vždy bakterie E Coli. Nyní má zajišťovací léčbu atb, byla mj. odeslána na gynekologické vyšetření, kde také vyšla E Coli. Byla tedy zaléčena Furantoinovými čípky, po 3 týdnech má opět v nálezu malé množství E Coli. Byla nám doporučena cesta k moři, ráda bych vyzkoušela koupele z mořské soli z Mrtvého moře, popř. koupele z gynekologické soli (dcera je alergik, jsem si objednala sůl bez heřmánku). Prosím o radu, jak koupele ředit pro malé dítě a jak často provádět. Popř. budu ráda za další námět, co by bylo vhodné vyzkoušet, jsem nakloněná přírodní medicíně, ale nebráním se klasické, pokud je to nutné. Děkuji, Vladimíra D.
O
dpověď
Gynekologická sůl je vhodná i pro použití u dětí. V doporučeném dávkování je zpočátku běžné mírné pálení, proto bych u dítěte pro lepší snášenlivost doporučila o polovinu navýšit ředění. Gynekologická sůl je nejúčinnější při opakovaných mykotických infekcích, ale pomůže i jako doplňující léčba při bakteriální infekci. Vzhledem k přítomnosti E.coli, která je původem ze střeva, je vhodné kontrolovat u holčičky způsob otírání zadečku po stolici - vždy směrem odpředu dozadu, nikdy přes poševní vchod. Také je v tomto případě vhodnější použít roztok soli k oplachům než k sedací koupeli, opět směrem zepředu k řitnímu otvoru. Gynekolog by rovněž měl u Vaší dcery zkontrolovat zevní genitálie, zda nemá tzv. synechie - slepené malé stydké pysky, které mohou podpořit opakování infekce.
MUDr. J. Filipová

P
ooperační potíže...
Dobrý den, je mi 52 let, jsem po gynekologické operaci, byla mi odebrána děloha a vaječníky. Mám suchou sliznici, používám lubrikační gel. Chěla jsem se zeptat jestli jsou ještě nějaké přípravky nebo léky, kterými by se to dalo alespoň trochu vylepšit.
Děkuji, Marie
Odpověď

Ve vašem případě většinou příčina potíží je v nedostatku ženských hormonů - estrogenů. Pokud nebyla operace provedena z onkologické příčiny, kdy jsou přípravky s estrogeny kontraindikovány, tak je nejefektivnějším řešením vaginální aplikace estrogenů ve formě čípků, tabletek či masti, musí ji předepsat gynekolog. Pokud estrogeny nemůžete nebo nechcete používat, pak je možnost nehormonálního řešení - pravidelná sedací koupel či poševní výplach s Gynekologickou solí, dobrý efekt mají také volně prodejné vaginální čípky obsahující kyselinu hyaluronovou. Tyto přípravky lze i kombinovat s hormonální léčbou pro zvýšení efektu. Každopádně jde o léčbu dlouhodobou,udržovací dávkování je 2x týdně, při vysazení se většinou potíže objeví znovu. MUDr. J. Filipová.